Welke bumperplates moet ik kopen?

Bumperplates zijn halterschijven van rubber. Deze gewichten stuiteren op de vloer waardoor ze, bij juist gebruik, niet kapot gaan door het vallen. Sqmize adviseert altijd om bij het droppen een juiste ondervloer en drop-pads te gebruiken. Door de kwaliteiten van de plates kan je net iets verder gaan om je 1RM te behalen, want je hoeft niet bang te zijn als je de barbell laat vallen.

De bumperplates zijn vaak verkrijgbaar in de gewichten 5 kilogram (deze kan je meestal door de dikte niet laten vallen) tot en met 25 kilogram. Meestal zijn de bumperplates geschikt voor de Olympische barbell met een opname van 50mm. Het is wel belangrijk dat ze allemaal dezelfde diameter hebben (meestal van 450mm), waardoor het gewicht van alle plates worden verdeeld wanneer de barbell op de grond valt. Bij Sqmize verkopen we de volgende schijven voor 50 mm halterstangen:

  • Standaard bumperplates
  • Premium bumperplates
  • High tempered bumperplates
  • Competitie bumplerplates

Standaard bumperplates

De standaard bumperplates zijn helemaal zwart en meestal de goedkoopste! Ze zijn ideaal om voor een goede prijs, zwaar te kunnen trainen. Deze bumperplates zie je vaak in crossfit-boxen, waar ze veel gewichten nodig hebben voor barbells. De functionaliteit en de goedkope prijs is een uitstekende oplossing voor een sportschool. Ze kunnen nog wel een hoop herrie maken, wanneer ze op de grond vallen.

Bumper Plate SQMIZE® BBP20 Training, 20 kg - SQMIZE Nederland

 

Premium bumperplates

De premium bumperplates van Sqmize maken gebruik van de IWF-kleur codering. Hiermee zie je snel welk gewicht je pakt.

International Weightlifting Federation kleurcodering:

  • 5kg Wit
  • 10kg Groen
  • 15kg Geel
  • 20kg Blauw
  • 25kg Rood

Door de afwerking en de redelijk dunne platen, kan je meer gewicht kwijt op de barbell. Deze worden vaak gebruikt voor bedrijven of homegyms die niet te veel geld kwijt willen zijn aan bumperplates, maar wel de professionele look willen hebben.

Premium Bison Black Bumper Plate SQMIZE® V-BBP15, 15KG - SQMIZE Nederland

High tempered bumperplates

De high tempered bumperplates zijn gemaakt van gevulkaniseerd rubber en hebben een uitstekende demping. De high tempered bumperplates worden meestal gebruikt voor de thuisgym. Door de samenstelling is dit gewicht veel stiller, wanneer hij op de grond valt. Dus voorkom klachten van je buren en koop deze halterschijven.

Bij Sqmize zijn de high tempered bumperplates verkrijgbaar in de goedkope zwarte versie of met IWF kleurcodering.

High-Tempered Bumper Plate Set SQMIZE® CRBP-C70, 70 kg, colorcoded - SQMIZE Nederland

Competitie bumperplates

Bumperplates voor competities moeten aan een hoop eisen voldoen. Ze zijn meestal duurder dan andere bumperplates. Dit komt door de uitstekende kwaliteit, nauwelijks een afwijking in het gewicht en ze altijd zijn voorzien van de IWF-kleurcodering. De competitie bumperplates zijn vaak voorzien van een metalen schijf (in plaats van een ring) in het midden, waardoor de rubberen schijf veel beter vast blijft zitten. De competition bumperplates worden meestal gebruikt bij een professionele weightlifting gym en je raad het al, bij wedstrijden.

Premium Bison Competition Bumper Plate Set SQMIZE® CompBP140, 140 kg - SQMIZE Nederland

Waar moet ik nog meer op letten bij het kopen van bumperplates?

Verschillende bumperplates zijn van verschillende soorten rubber gemaakt. Dit geeft de gewichten vaak ook andere eigenschappen. Val specificaties bijvoorbeeld: hoe vaak is het vallen getest, wat is de hardheid van het rubber. Bij Sqmize zijn de bumperplates 10-duizenden keren getest met vallen en wordt er gebruikt gemaakt van de durometer-schaal Shore A.

Hight tempered bumperplates:

Shore A - Durometer-schaal 76, wat vergelijkbaar is met een rubberen bal.

Standaard / Premium bumperplates:

Shore A - Durometer-schaal 86, wat vergelijkbaar is met een autoband.

Competitie bumperplates:

Shore A – Durometer-schaal 90, wat vergelijkbaar is met een snijplank

Verder is het belangrijk dat er een RVS ring in het midden zit, zodat er geen roest op je barbell sleeve komt en ze makkelijk op je halterstang te plaatsten zijn en na de lift makkelijk te verwijderen zijn.

Wat ook goed kan zijn om uit te zoeken is of ze wat over de geur van het rubber zeggen. Sommige rubberen bumperplates kunnen heel erg stinken en dat wil je liever niet in je huis-gym.

Milieu

Bij Sqmize vinden wij het milieu ook belangrijk dus benadrukken we graag dat we geen toxische stoffen zoals de weekmakers PAK, PAH en aromatische koolwaterstoffen in onze producten gebruiken! Onze series zijn gecertificeerd volgens de Europese milieuvoorschriften RoHS en REACH.

 

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.