Wat heb ik nodig voor een thuisgym?

De ideale thuisgym inrichting

De eerste vraag die ik kreeg, was van een klant die wilde weten wat hij nodig had om thuis te gaan sporten en zo een homegym bouwen. Hij wilde in zijn kelder een thuisgym bouwen. Aangezien het daar niet al te hoog was moest het ook in een lage ruimte passen. 

Ik wilde de vraag natuurlijk graag beantwoorden, maar ook met jullie allemaal delen!

 

SQMIZE thuisgym - homegym

Een betaalbare thuisgym

Natuurlijk wil je een eigen sportschool die betaalbaar is. Aangezien maar een handje vol mensen met jouw krachtspullen traint hoeft dit niet een ontzettende zware kwaliteit te zijn, zoals nodig is voor een professionele sportschool. Daarom is dit de perfecte kwaliteit / prijs verhouding voor je eigen goedkope thuisgym!

 

De basis voor je thuisgym

Een goede basis is belangrijk, een powerrack kan dienen als een goede basis. Zo’n rack kan je ondersteuning bieden bij zware squats, bench presses of lichaamsgewichtoefeningen als dips en pull-ups. Power racks zijn goed uitbreidbaar met andere accessoires, zoals een houder voor je gewichten, lat-pull-down, T-Bar trainer of een Diphorn.

Als basis zou ik kiezen voor de Power Rack SQMIZE® POWER PACK NE700 met Latpulley, Hoogte 213 cm. Dit is een heel compleet trainingsstation welke een prima basis is voor je homegym! Het voordeel is dat hier ook een latpulley station al bij zit, waardoor je bijvoorbeeld ook je rug kan trainen. Dit power rack is ook verkrijgbaar zonder Lat-pull station, waarbij je de latpulley ook later kan bestellen. 

Adapter 30mm naar 50mm

Omdat het bovenstaande power rack een latpulley heeft welke met gewichtsschijven werken zou je een adapter nodig hebben om de (barbell) standaard 50mm gewichtsschijven goed vast te kunnen zetten. Hiervoor is de Olympia adapter NE770AS van newfitness geschikt. Op de latpulley zit namelijk een 30mm pin om de gewichten op te schuiven.

 

De Halterbank voor je thuisgym

SQ330ST Halterbank

Bij een halterbank zijn er twee soorten, een vlakke trainingsbank of een (verstelbare)schuine trainingsbank. Als je alleen de focus wilt leggen op de oefening van een grote spier, zoals bijvoorbeeld met de benchpress, dan kan een vlakke trainingsbank volstaan. Een schuine trainingsbank zal voor mij altijd de voorkeur geven aangezien je daar ook de kleinere spiergroepen mee kan trainen. Door bijvoorbeeld ook de incline press te trainen, werk je ook aan je nieuwe bench press PR. Verder zijn de mogelijkheden veel groter bij een verstelbare fitnessbank.

Als halterbank zou ik gaan voor de Multi-Schuine Trainingsbank Newfitness® FOX LINE MB992.
Deze schuine trainingsbank is betaalbaar, geschikt voor je homegym en verstelbaar. Let bij deze trainingsbank wel op dat hij maar tot 250kg belast kan worden. Met je eigen lichaamsgewicht en de gewichten die je wegdrukt, kan je hier in de loop van tijd over heen gaan.

Wanneer je een massievere schuine halterbank nodig hebt zou ik kiezen voor de Vlakke en Schuine Trainingsbank SQMIZE® ELITE CLUB SQ330ST. Deze kan tot 500kg belast worden, waardoor je deze kan blijven gebruiken in de toekomst wanneer je gegroeid bent. Het voordeel van deze fitnessbank is dat je hem recht op kan opbergen, waardoor je veel ruimte kan besparen wanneer je een kleine homegym of garage hebt.

 

De Barbell voor je thuisgym

De beste Vrouwen crossfit barbell

De barbell kan sport specifiek zijn (weightlifting, powerlifting, Crossfit). Bij Sqmize hebben we verschillende barbells specifiek voor deze sporten. Wanneer je sport specifiek een barbell zoekt, kan je onze volgende blogs lezen:

Met het uitkiezen van een barbell zit er wel een verschil tussen mannen en vrouwen. Vrouwen halterstangen zijn lichter (15KG) en de stang is wat dunner. Om toch een "all rounder" barbell aan te bevelen in deze blog zou ik gaan voor een crosslifting barbell zoals:

Een halterstang met de specificaties voor mannen:

Olympia Barbell SQMIZE® POWER PACK OB86CR-X Crosslifting® (20kg) 

Een halterstang met de specificaties voor vrouwen:

Olympia Crosslifting® Barbell SQMIZE® ELITE CLUB OB79CRw-ES Titanium Black

Bij het powerrack die als basis staat aangegeven zijn de houders (J-Cups) voor de barbell meegeleverd. Deze kan je bijvoorbeeld als startpositie gebruiken voor squats, jerks en andere oefeningen.

 

De gewichten voor je thuisgym

Bumperplates set - Bumper plates

Welke gewichten je voor je homegym nodig hebt ligt er aan wat je met de barbell gaat doen. Met weightlifting en Crossfit kan de barbell hard op de grond vallen en is een goede demping verstandig. Let hierbij wel op dat 5kg bumperplates niet gemaakt zijn om te laten vallen en dat er altijd geadviseerd wordt om professionele Landing Pads / Dropping Pads te gebruiken.

Aangezien een homegym vaak nog buren of andere bewoners hebben, zal ik de high tempered bumper plates aanbevelen. Het bijzondere aan de rubbersamenstelling is dat ze bij het laten vallen stiller dan conventionele Bumperplates.

Heb je geen buren of andere mensen die last kunnen hebben van het geluid dan zijn de Bumper Plates van de SQMIZE® BBP-serie aan te bevelen. Deze zijn goedkoop en van goede kwaliteit en zeker geschikt voor je homegym. 

Wanneer de wens is om toch een professionelere homegym te creëren kan je een van onze andere bumperplates kiezen. 

Wanner je alleen maar gewicht nodig hebt en je de barbell /gewichten niet laat vallen kan je kiezen voor de goedkoopste oplossing. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je ze alleen gebruikt bij bankdrukken.  Dan zou ik kiezen voor de gietijzeren gewichtsschijven, aangezien gewichten vaak duur zijn, zou je hier eventueel goed op kunnen besparen.

 

Kopen van een homegym

Om het kopen van je eigen thuisgym makkelijker te maken heeft SQMIZE de set al samengesteld als bundel. De volgende bundels zijn te vinden:

  1. Basis Thuisgym - Homegym Man (met lichtere halterbank, 70kg conventionele bumperplates en mannen crosslifting barbell)
  2. Basis Thuisgym - Homegym Vrouw (met lichtere halterbank, 70kg conventionele bumperplates en vrouwen crosslifting barbell)
  3. Zware Thuisgym - Homegym Man (met zwaardere halterbank, 100kg conventionele bumperplates en mannen crosslifting barbell)
  4. Zware Thuisgym - Homegym Vrouw (met zwaardere halterbank, 100kg conventionele bumperplates en vrouwen crosslifting barbell)
Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.